BRA FÖR OCH MOT
ROT
Antioxidanter
Stimulerar och renar levern
Blodrenande
Förbättrar blodcirkulationen
Sänker kolesterol
Urindrivande
mot blåskatarr, njur och gallstenar
Svettdrivande
mot gikt, artrit, reumatism och ledinflammationer
Anticeptisk
Använts mot cancer
Tumörhämmande (artigenin)
Prebiotika (Inulin) mat för goda bakterier
Stabiliserar blodsocker (krom)
Stimulerar matsmältningen, underlättar tarmrörlser
mot förstoppning
BLAD
Anticeptisk
Mot hudproblem
INNEHÅLL ROT
Kalcium, klorogensyra, flavonoider, järn, lakton, polyacetylenes, kalium, harts, garvsyra, taraxosterol, artigenin, inulin, krom, antioxidanter
ÄTA
Rot ska helst tas från förstaårsplantor om hösten då pålroten hunnit utvecklas under en krans av blad. Under sitt andra år blir roten hård och fibrig och då kardborren blommat förtvinar roten. Koka flera timmar för att bryta ned inulinet och göra kolhydraterna mer lätttillgängliga.
Bottnarna kan ätas som minikronärtskocka.
Späda skott av stammen kan tillredas som sparris.
VARNING
Var uppmärksam på följande möjliga bieffekter:
Illamående, kräkningar, gaser, magont, diarré (pga nitrathalten)
Hudirritation, aptitförlust, ledsmärta eller huvudvärk