BRA FÖR OCH MOT
BLAD OCH FRUKT
För immunförsvaret, mot förkylning och skörbjugg (C vitamin)
Skyddar mot fria radikaler och cellerna från oxidation (Antioxidanter)
Bra för lederna, mot tex reumatism och artors (Galaktolipid)
Ger huden pigment och du blir lättare brun (Betakaroten)
För hud, hår, slemhinnor och naglar, även sårläkning (A-vitamin och B2)
För hud, hår, slemhinnor och naglar, även sårläkning (A-vitamin och B2)
För prestationsförmåga, uthållighet och motståndskraft (Järn)
Hjälper musklerna att slappna av, lugnande (Magnesium)
Reglerar vätskebalansen och hjärtrytmen (Kalium)
Stabiliserar/förbättrar humöret, antidepressiv, lugnande (Litium)
Hjälper musklerna att slappna av, lugnande (Magnesium)
Reglerar vätskebalansen och hjärtrytmen (Kalium)
Stabiliserar/förbättrar humöret, antidepressiv, lugnande (Litium)
Bra för gravida (Folsyra)
Antiinflammatorisk
Sänker LDL kolesterol och blodtrycket
(Även A vitamin, lutein, lykopen, kalcium, pektin, garvämnen, fruktsyror, flavonoider)
GÖR
Soppa, te, saft, syl, gele, marmelad på nypon
TORKA
Gör te av bladen. Max 50c i ugnen på bakplåtspapper. För frukterna: använd handskar eller plastpåse på händerna för att undvika "klipulvret": Dela nypon på mitten och torka på bakplåtspapper i ugn på max 50c. Rensa ut frön och klipulver. Mortla eller använd en kaffebönmixer för att göra pulver.
BLOMMA
Antibakteriell
Anticeptisk
Afrodisiak
Lugnande för nerverna, mot oro, sömnproblem
Sammandragande, mot sår
Antiinflammatorisk
Smärtstillande
Mot sorg och depression
Bra för huden, mot rynkor, bristningar och akne
Balanserar PH värdet
Antioxidanter
C vitamin
Mot förkylning
För matsmältningen
GÖR
Rosenolja, för huden. Rosenvatten, som smaksättning, parfym, och som ansiktsvatten eller ögonvatten. Rosenhonung, användes av munkar under medeltiden för att bekämpa bla ögonsjukdommar och lungsot. Rosenättika.
KURIOSA
80% av Zambias mark bestå av rosor.
Rosor är förädlade nyponrosor som förlorat sina nypon. Rosor av alla slag kan alltså användas.
INNEHÅLL
C-vitamin, magnesium, kalium, kalcium, pektin, garvämnen, fruktsyror, karotinoider, flavonoider