BRA FÖR OCH BRA MOT
BLAD
Blodrenande
Vätskedrivande
För bukspottkörteln
För matsmältningen
Ökar gallproduktion
Ökar aptiten
Mot Diabetes
C Vitamin, antioxidanter
Bitterämnen som sätter igång utsöndringen av matsmältningsenzymer och galla från levern (för nedbrytning av fett) samtidigt som bukspottkörteln stimuleras till att reglera blodsockret.
Lägg i vatten några timmar för att dra ut bitterämnen.
ROT
Vätskedrivande
Bukspottkörteln, levern och galldrivande
Milt laxerande
Aptitstimulerande
Reumatism
Vid användning av rot i mat, låt dra i kallt vatten först. Det drar ur bitterheten. Koka sedan i 15 minuter.
GÖR
Vin eller marmelad av blommorna
KAFFE
Skala roten och skär den i små bitar. Rosta i ugnen tills de är torra. Mal eller mortla ned till pulver. Koka som kaffe!
Mjölksaft för omläggning av sår. Mot insektsbett och nässelsveda
INNEHÅLL
I roten inulin (intill 25%)
I mjölksaften (latex) taraxerol, taraxsterol, harts och bitterämne.
Apigeninglykosider, flavonoider såsom luteolin, bitterämnet taraxacin, kolin, organiska syror, kalium, kalcium, zink, järn, A-, B- och C-vitamin, eterisk olja, garvämnen, slemämnen, pektin, kolhydrater, betakaroten, tanniner, linolsyra, oljesyra.
VARNING
Användning av maskrospreparat rekommenderas ej under graviditet och amning